När en hund har alla tänder ska det finnas 42 tänder 20 i överkäken och 22 i underkäken

(When a dog has full dentition, there should be 42 teeth. 20 teeth in the upper jaw and 22 teeth of the lower jaw)

 

Din väns tandhygien, hur är den?

Precis som för oss människor är det jätteviktigt att människans bästa vän  har hela, rena och vita tänder.

Det är viktigt att det inte finns infektioner i munnen också på våra fyrfota vänner. Det kallas för fokala infektioner som kan skapa problem generellt i kroppen när bakterier transporteras via blodbanorna till andra ställen i kroppen.

Infektioner i munnen kan påverka de inre organen såsom pålagringar på hjärtklaffarna eller påverka lever-,och njurfunktion.

Tandsten på tänderna gynnar infektioner i tandköttet. Dom får dålig andedräkt och det påverkar också hundens aptit genom att dom kan få problem med att äta.

Om du ser att din hund inte gärna vill äta sin mat som den i vanliga fall slukar så kan detta vara början till att din hund har mycket ont i munnen.

Tänder kan också gå sönder eller spricka och det är mycket plågsamt för en hund att ha tandvärk. Tyvärr är det nog inte så många som tänker på att kontrollera tänderna tillräckligt ofta.
 

Den här bilden visar en sheltie som verkligen har fått problem och som har ont.

Hundar mår bra av att få tugga på ben t ex, oxben, märgben eller olika typer tuggben. Det finns ett speciellt tuggben som heter Dentastix som är konstaterat effektivt för att få bort plack. Det gör att tänderna får motion och det förlänger även tiden för plackbildning.

 

Man kan redan som valp börja träna att borsta tänderna så att valpen får en vana vid detta. Hundar brukar inte få så stora problem de första 2-3 åren men sedan blir det värre och värre.

När man borsta tänderna på sin hund ska man aldrig använda tandkräm för människor eftersom det innehåller xylitol som är giftigt för hundar. Det finns speciell tandkräm för hundar som man kan köpa i välsorterade djuraffärer och Apotek.

Är man försiktig så kan man använda en tandskrapa och försiktigt ta bort plack som har satt sig på tänderna.

Ta hand om din hunds tänder, det krävs så lite men betyder så mycket.